Baily përshëndet ndryshimet kushtetuese në vend (VIDEO)

Ambasadori amerikan në Shkup Jess Baily, përmes një video-deklarate ka uruar qytetarët dhe deputetët e Maqedonisë për votimin e ndryshimeve kushtetuese, në pajtim me marrëveshjen me Greqinë.

Statement by Ambassador Baily: The United States welcomes today’s historic decision in Parliament.

Statement by Ambassador Baily: The United States welcomes today’s historic decision in Parliament.Today, Macedonia reached a historic decision. Your Parliament voted to adopt the constitutional changes required to implement the Prespa Agreement with Greece. The United States welcomes the decision of your elected officials. When the process is completed with the ratification by Greece, this agreement will finally resolve the name dispute, which for too long has prevented the citizens of Macedonia from realizing their goals to join NATO and the European Union. I commend your leaders in Government and in Parliament for their vision, their courage, and their persistence in pursuing a solution and putting Macedonia’s long-term strategic interests first. We look forward to welcoming the Republic of North Macedonia as the 30th member of NATO and to continuing our strong partnership with you to advance stability, security, and prosperity here and throughout the region. ##### Изјава на амбасадорот Бејли: Соединетите Држави ја поздравуваат денешната историска одлука во Собранието. Денес, Македонија донесе историска одлука. Вашето Собрание гласаше за да ги усвои уставните измени што се потребни за да се имплементира Договорот од Преспа со Грција. Соединетите Држави ја поздравуваат одлуката на вашите избрани претставници. Кога процесот ќе заврши со ратификување од страна на Грција, овој Договор конечно ќе го реши спорот со името, што предолго ги спречуваше граѓаните на Македонија да ги реализираат своите цели за членство во НАТО и во Европската Унија. Ги поздравувам вашите лидери во Владата и во Собранието поради нивната визија, храброст и истрајност во барањето на решение и ставањето на долгорочните стратешки интереси на Македонија на прво место. Со нетрпение чекаме да и посакаме добредојде на Република Северна Македонија како 30-та членка на НАТО и да го продолжиме нашето цврсто партнерство со вас во унапредувањето на стабилноста и просперитетот овде и во целиот регион.##### Deklaratë e Ambasadorit Baily: Shtetet e Bashkuara e mirëpresin vendimin e sotëm historik të Parlamentit Sot, Maqedonia arriti një vendim historik. Parlamenti juaj votoi për të miratuar ndryshimet kushtetutese të nevojshme për zbatimin e Marrëveshjes së Prespës me Greqinë. Shtetet e Bashkuara e mirëpresin vendimin e zyrtarëve tuaj të zgjedhur. Kur procesi të përfundojë me ratifikimin nga Greqia, kjo marrëveshje përfundimisht do të zgjedh mosmarrëveshjen rreth emrit, e cila për shumë kohë ka penguar qytetarët e Maqedonisë të realizojnë qëllimet e tyre për t’iu bashkuar NATO-s dhe Bashkimit Evropian. I përgëzoj liderët tuaj në Qeveri dhe në Parlament për vizionin, guximin, dhe këmbënguljen e tyre për të gjetur zgjidhje dhe për të vënë në rend të parë interesat strategjike e afatgjate të Maqedonisë. Presim me padurim që të mirëpresim Republikën e Maqedonisë së Veriut si anëtare të 30-të të NATO-s, dhe të vazhdojmë partneritetin tonë të fuqishëm me ju për të avancuar stabilitetin, sigurinë, dhe prosperitetin këtu dhe në tërë rajonin.#####

Publiée par U.S. Embassy Macedonia sur Vendredi 11 janvier 2019

Baily thotë se ky është vendim historik dhe se SHBA-të mbështesin Maqedoninë në zgjidhjen e kontestit me Greqinë.

“Sot Maqedonia arriti një vendim historik. Kuvendi juaj votoi ndryshimet kushtetuese në pajtim me Marrëveshjen e Prespës. SHBA-të përshëndesin vendimin e deputetëve. Kur procesi të përfundojë me ratifikimin e marrëveshjes në Greqi, kjo marrëveshje do ta zgjidh kontestin e emrit, i cili ka ndaluar qytetarët e Maqedonisë të realizojnë qëllimet e anëtarësimit në NATO dhe BE”.

“Uroj deputetët dhe liderët në Kuvend dhe Qeveri për vizionin e tyre dhe kurajon e tyre, për gjetjen e zgjidhjes dhe futjen e Maqedonisë në interesat e saj afatgjate. Padurim presim që Republika e Maqedonisë së Veriut të bëhet anëtarja e 30 e NATO-s dhe të vazhdojmë partneritetin tonë të fuqishëm me ju për të avancuar stabilitetin, sigurinë, dhe prosperitetin këtu dhe në tërë rajonin”, thotë Baily në urimin e tij.

Ndryshe, sot me 81 vota “për” deputetët e Kuvendit të Maqedonisë miratuan ndryshimet kushtetuese në Kuvend.