Daçiq, vjenezëve: Kosova ishte qendër e Serbisë, Prizreni kryeqytet i yni

Serbia me shqiptarët dëshiron një marrëveshje pa pranuar zgjidhjet e tyre të njëanshme tha Ministri i Jashtëm serb Ivica Daçiq duke shtuar se ai mendon se Prishtina nuk është gati për këtë.

Daçiq duke iu përgjigjur pyetjeve nga Akademia Diplomatike në Vjenë tha se Beogradi dëshiron një kompromis i cili siç tha ai gjithashtu merr parasysh interesat serbe dhe shqiptare. Sepse tha Daçiq Kosova ishte qendra e Serbisë derisa ajo të ishte nën sundimin osman, dhe pastaj zgjidhja e shqiptarëve ndryshoi strukturën fetare dhe etnike raportojnë mediat serbe.

“Për Serbinë Kosova është vendi qendror për historinë kombëtare Serbia është formuar në Kosovë ku ishte kryeqyteti i parë serb – Prizreni në të cilin jetonin 10.000 serbë në 1991 sot në të jetojnë 23 serbë. Ky është leg.alizimi i spastrimit etnik të serbëve nga territori i Kosovës dhe Metohisë” tha Daçiq.

“E drejta ndërkombëtare nuk mund të bazohet nëse është apo jo një anëtar i BE-së apo nëse një vend është në marrëdhënie të mira me fuqitë e mëdha apo jo” theksoi Daçiq. “Disa vende kanë njohur pavarësinë e Kosovës dhe mendojmë se ky është një gabim i madh pasi kjo nuk duhet të ndodhë para se të arrihet një marrëveshje” shtoi ai.

Daçiq ka shtuar se Serbia pranon se në Srebrenicë ishe kryer kr.im por është kundër politizimit të gjen.ocidit afatgjatë.

Daçiq po ashtu ka thënë se çështja e termit gjen.ocid është shumë e politizuar dhe ab.uzuar.

Ministri i Jashtëm serb i beri këto deklarata duke u përgjigjur pyetjeve të studentëve i cili e pyeti se pse Serbia nuk vepron në përputhje me të drejtën ndërkombëtare, duke pranuar se gjen.ocidi ka ndodhur në Srebrenicë.

Daçi ka thënë se në Ballkan ekziston një sindrom i vogël i ndryshimeve dhe ko.nfli.kte të mëdha.

Ministri i Jashtëm Ivica Daçiç tha sot se askush nuk mund të thotë saktësisht nëse Serbia do të bëhet anëtare e BE deri në vitin 2025.