Ende mbahet peng investimi i biznesmenit shqiptar në sheshin e Shkupit, ndër projektet e vetme të bllokuara (FOTO/VIDEO)

Komuna Qendër në Shkup ende po mban të bllokuar ndërtimin e objektit në sheshin e Shkupit që është në pronësi të një biznesmeni shqiptar. Edhe se ai plotëson të gjitha kushtet duke filluar me blerjen e tokës dhe procedurat e tjera, komuna Qendër e udhëhequr nga Sasha Bogdanoviç, po e bllokon ate, duke gjetur arsyetime të ndryshme për të mos u realizuar projekt i kompanisë  “Amadeus Development” me pronarin shqiptar Besim Elshani që jeton në Francë.

Organet kompetente në komunë kanë konstatuar se investuesi në afat prej dy vjetësh pas aktvendimit, siç parasheh ligji për ndërtim, nuk ka filluar me ndërtim të objektit.

“Sipas Nenit 66, paragrafi 1 të ligjit, miratimi i ndërtimit nuk vlen derisa investuesi nuk fillon me ndërtimin në afat prej dy vjetësh nga dita e miratimit të ndërtimit me aktvendim”, thonë nga Komuna e Qendrës.

Sipas planit, objekti komercial i cili duhej të ndërtohej, ishte i gjatë 16 metra dhe në të përfshinte edhe Shkallë Spanjolle.

Gjykata Kushtetuese jep dritë jeshile që të ndërtohet objekti 

Përkundër këtij anulimi që është bërë viteve të fundit, Gykata Kushtetuese  muajt e kaluar  dha dritë jeshile për ndërtimin e “Shkallëve spanjolle” në zemër të Shkupit. Gjykata Kushtetuese ka hedhur poshtë vendimin e Komunës Qendër për ndërprerjen e projektit “Shkallët spanjolle” në sheshin e Shkupit.

Gjykata theksoi se komuna nuk ka kompetenca për të parandaluar këto ndërtime, dhe se vendimi i saj është jokushtetues.

Komuna Qendër vitin e kaluar ka stopuar projektin e njohur “Shkallët spanjolle” që ishin planifikuar për tu ndërtuar në kuadër të projektit “Shkupi 2014”.

Kompania do të ndërtonte ndërtesën me stil barok, në një hapësirë prej 1046 metrave, ku ishte paraparë edhe ndërtimi i një objekti komercial. Kompania për këtë ka paguar 1,5 milion euro për parcelën. Ndërsa harxhimet e deritanishme kanë shkuar deri në 4 milionë euro.

Këshilli i komunës Qendër, gjegjësisht këshilltarët e LSDM ndërprenë realizimin e këtij projekti, derisa i dhanë dritë jeshile ndërtimit të projektit të “Rrotës Panoramike” që është mbi 20 milionë euro, me paratë e qytetarëve, pasi që fondi i siguruar është nga Qyteti i Shkupit, Ndërmarrja e Transportit Publik.

Me 12 vota “për”, nga grupi këshillues i udhëhequr nga LSDM-ja dhe 11 “kundër”, janë anuluar planet urbanistike, të cilat u miratuan nga përbërja paraprake e Këshillit të Komunës Qendër, në vitin 2012-të, informon INA.

Por si u zbulua se projekti ishte i fituar nga biznesmeni shqiptar

Në një bisedë midis ministrit Mile Janakievski dhe kryeministrit Nikolla Gruevski, nga materialet e përgjimeve, bisedohet për shitjen e një toke shtetërore për një person që supozohet se është shqiptar e që kishte jetuar në Francë, por që pas 30 viteve ishte kthyer në Shqipëri. Këtu dëgjohet biseda e tyre se si ata nuk lejojnë që një biznesmen të investojë në pjesën qendrore të Shkupit.

Toka me hapësirë mbi 1000 metra katrorë i takon familjes së nobelistes shqiptare Gonxhe Bojaxhiu. Aty ishte shtëpia e saj, në sheshin e sotëm të Shkupit.

Ja edhe pjesa e bisedës:

Mile Janakievski: Të presim takimin me atë që është i interesuar, për atë personin që të thash dhe që është i interesuar ?

Nikolla Gruevski: Po, por a e di nga cili vend vjen? A duhet lejuar për të hyrë, këtu në shesh? Pastaj ata do të inkurajohen dhe do të hyjnë në shesh, e ke të qartë. Tjetër është që të hyjë përskaj Vardarit, në Kala apo tek Stacioni Hekurudhor dhe tjetër është të hyjë në qendër.

MJ: Por ai ka 30 vite që jeton në Francë, nga atje e ka origjinën… (supozohet Shqipëria)

NG: Nga atje a…?

MJ: Si fëmijë ka shkuar në Francë dhe 30 vite ka jetuar atje dhe sërish kthehet në Shqipëri.

NG: Mysliman apo katolik është.

MJ: Katolik

NG: Ai që e ka Radikën nuk është katolik, por ortodoks, hotelin Radika e kam fjalën.

MJ: Katolik është dhe i dashuruar në barok. Do të thotë se njeriu me titull dhe me profesion është artist.

NG: Aha, artist do të thotë, për atë ai është aq i dhënë pas barokut.

Kjo bisedë ka të bëjë me ndërtimin e shkallëve të stilit spanjoll dhe të një hoteli të stilit barok në një hapësirë prej 1.046 metra katror, pikërisht në pronën ku gjendet pasuria e nobelistes shqiptare Gonxhe Bojaxhiu – Nënë Tereza. Kjo tokë iu shit një kompanie tjetër. /INA/

Komentet

komentet