Ja si e mori “Barbie” emrin e saj

Ja si e mori “Barbie” emrin e saj

 

Nëse nuk keni jetuar në kohën e gurit, ju e dini se kush është Barbie . Gjatë gjashtë dekadave të kaluara, kjo lodër e fëmijëve ka qenë një instrument i dyfishtë në kulturën popullore dhe dhomat e fëmijëve nga bregu në bregdet.

Por a e dini se si erdhi puna për të marrë emrin Barbie?  Është një histori më origjinale se sa mund të imagjinoni.

Ruth Handler, një bashkëthemelues i Mattel, doli në idenë për lodrën pasi kishte parë vajzën dhe shoqet e saj duke luajtur me kukulla letrash për orë të tëra. Fëmijët mbani kukulla e tyre prej letre që do t’i vendosni në role të ndryshme, të vajzave dhe të grave më të vjetra se ato.

Handler erdhi në idenë e krijimit të një kukull 3-D për ” vajzat për të plotësuar ëndrrat e tyre. “Duke përdorur një kukull gjermane si një model, Handler dha shpikjen e saj me pamje e veshje amerikane.

Mirëpo pse emrin “Barbie”? E thjeshtë: është një rast klasik i “imitimit të artit”. Vajza e Handler, personi më përgjegjës për të frymëzuar atë për të zhvilluar idenë e kukullës, quhej Barbara. Ishte një mënyrë që Handler të tregonte mirënjohjen e saj. (Meqenëse Barbara ishte 17 vjeç deri në kohën kur kuklla në të vërtetë arriti nëpër raftet e marketit, pasi ajo nuk kishte saktësisht tregun e synuar deri në momentin që në të vërtetë erdhi në dispozicion.)

Ashtu si ikonat nga Cher në Madonna, Barbie njihet thjesht me emrin e saj të parë, por ajo gjithashtu ka një emër të mesëm dhe të fundit. Kur ajo debutoi në 1959 në Neë York Toy Fair, pothuajse saktësisht 60 vjet më parë, Barbie u quajt “Barbara Millicent Roberts” dhe tha se ishte një “model adoleshentësh.” Barbie fillimisht ishte përshëndetur me skepticizëm nga industria, duke pasur parasysh se ajo nuk dukej si kukulla të tjera në treg, por, falë një forme të pazakonta dhe një fushate marketingu pioniere nga ana e Mattel, u bë një sukses i madh.

Tani, 60 vjet më vonë, Barbie ende zë vend në raftet  e dyqaneve – sipas një raporti të CNBC, Shitjet e Barbie kohët e fundit kanë goditur pesë pjesë të drejtpërdrejta të rritjes – dhe ende u japin vajzave të reja idenë se ata mund të jenë gjithkush që duan të jenë.

Natyrisht, i dashuri i Barbie është një ikon e ngjashme. Ken u emërua sipas djalit të Handlerit (me sa duket shpikësi nuk shihte gjithçka kaq të çuditshme për të pasur karaktere me emrin e vajzës dhe djalkit të saj, pasi vajza dhe djali i saj si kukulla në të vërtetë ishin të dashur, por kjo ishte biznesi i saj). Më pak të njohura janë miqtë dhe familja mjaft e gjërë e Barbie , duke përfshirë tre motra (Skipper, Stacie dhe Chelsea), disa kushërinj dhe një ton miqsh, mes tyre, edhe ai m i gjati, Midge.