Kumbullat e thata, “armiqtë” numër një të plakjes

Cilësia e parë e kumbullave të thata është që kanë shumë fibra. “Në një kile (240 kalori) ka 7 42 g, ose rreth një e katërta e shumës së rekomanduar ditore,” thotë eksperti.

«Këto substanca ndihmojnë për të “shuar” në organizëm, inflamimin sistemik, përgjegjës për degjenerimin e qelizave.

Për më tepër, ato kanë një veprim të dobishëm në florën bakteriale të zorrëve, prandaj ato shërbejnë për të parandaluar patologjitë e rëndësishme duke përfshirë neoplazmat e zorrës së trashë dhe favorizojnë tranzitin, e si pasojë eliminimin e mbeturinave dhe toksinave”.

Një veprim dhe për kockat

Një studim nga Universiteti Shtetëror i San Diegos (SHBA) ka treguar se në kumbllat e thata ka gjithashtu një përqendrim të lartë të lëndëve ushqyese që mund të ndihmojnë në mbajtjen e skeletit të shëndetshëm, sepse ato rrisin dendësinë minerale. “Pas moshës 50 vjeçare, një në tre gra dhe një në pesë njerëz vuajnë nga thyerje për shkak të osteoporozës,” vë në dukje studimi.

Studimi e bën të qartë se 50 g të këtyre frutave janë të mjaftueshme për të ngadalësuar humbjen e indeve të eshtrave: falë, para së gjithash, pranisë së vitaminës K dhe mineraleve të tilla si mangani, kalciumi, fosfori dhe magnezi. Për më tepër, eshtrat përmbajnë bakër dhe vitaminë B6, të cilat kontribuojnë në ruajtjen e thonjve dhe flokëve, si dhe vitamina A, beta-karoten dhe vitaminë E, të cilat janë të çmuara për trofizmin dhe elasticitetin e lëkurës.

Ju mund t’i konsumoni ato më vete, ose t’i përdorni ato për të shtuar një prekje origjinale në pjatat tuaja.