Бизнис можности во Македонија: Харал Сараевскиот саем (SHF) ги претстави регионалните производители на најголемите дистрибутери на халал производи и услуги во светот

0

Xалал саем Сараево (PS) е меѓународна халал саем ќе се одржи во Сараево од 27-29 септември, 2018 година во организација на Меѓународната босанска банка (ББИ) во соработка со Банката на Исламската развој (ISDB).
Халал Саем Сараево (SHF) ќе им овозможи на средби со производители на халал производи и даватели на услуги халал во Босна и Херцеговина, Македонија, Албанија, Србија, Хрватска, Словенија и Црна Гора со купувачи и најголемиот дистрибутер на Европската унија, Саудиска Арабија, Турција, Бахреин, Обединетите Арапски Емирати, Малезија, Индонезија и многу други пазари.
“Низ целиот регион, има голем број на сертифицирани халал производителите кои се обидуваат да се појавуваат во нови пазари. Нашата цел е да се организира голема изложба, изложба на сите овие производи и ги собира дистрибутерите на пазарот и купувачите голем ЕУ, Турција, Малезија, Саудиска Арабија, Обединетите Арапски Емирати, Бахреин, Индонезија, кои се подготвени да ги отворат вратите на регионалната халал производители да ги извезат своите халал производи и услуги “, рече Амер Буквиќ, извршен директор на BBI Bank.
Организаторите на сараевскиот халалски саем (SHF) особено се заинтересирани да истакнат дека пазарот за халал производи и услуги е еден од најбрзо растечките. Според Глобалната економија на исламскиот извештај 2017-2018, потрошувачката на храна и халалските пијалаци се зголемува речиси двојно повисоко од глобалниот раст.
Истиот извештај го истакнува растот во областа на халалскиот туризам, фармацевтските и козметичките производи и исламските финансии.
Побарувачката за халал производи и услуги се зголемува од година во година и веќе постои недостаток на понудата побарувачката, што е шанса за компании нашиот регион да се појави во синџири на големо и мало во Сараево Халал саем (SHF).
Во рамките на Халал Сараевскиот саем (СХФ), ќе се организираат тркалезни маси, панел дискусии и средби B2B. За време на B2B сесии, некои од водечките светски експерти за помош ќе ги претстават потенцијалите и условите на пазарот на халали.
Од 2010 година, Босанската банка во соработка со Исламската банка за развој и други партнери го организираше Сараевскиот бизнис форум (SBF), најголемата меѓународна деловна и инвестициона конференција во регионот. Оттогаш Сараевскиот бизнис форум присуствуваа голем број регионални и меѓународни владини претставници и бизнис претставници, привлекувајќи инвестиции и промовирање на деловните можности на регионот. За да дознаете повеќе посетете ја страницата www.sarajevobusinessforum.com
Халал Сараевскиот саем ќе ги собере, на едно место, постојните и потенцијални производители на Халал, дистрибутери и клиенти од целиот свет. Повеќе информации за SHF, како да резервирате изложбен простор и да аплицирате за учество можете да најдете на веб-страницата: http://www.sarajevohalalfair.com