Вучиќ: Германија ќе води сметка за компромисни решенија меѓу Белград и Приштина

Германија ќе води сметка не само за дијалогот на Белград и Приштина, туку и за постигнување на компромисни решенија, изјави српскиот претседател Александар Вучиќ.

„Значи, 22 од 27 земји на ЕУ веќе ја признаа независноста на Косово во границите на нашата јужна покраина, но на тоа ретко се сеќаваме, бидејќи некогаш забораваме на светот за само 20 минути да сакаме да бидеме дел од светот. Се обидов да му кажам на нашиот народ дека не може да се одржи замрзнат конфликт, бидејќи има интереси на различни страни. Интересите на Албанците, но и на многу големи сили. Некои од нив сакаат решавање на проблемот, додека други сакаат конечно да имаат своја држава и за тоа ќе ја платат цената колкава и да е. Јас секогаш ги прашувам нашите граѓани колкава цена сме ние спремни да платиме“, кажа Вучиќ.