Заев на средба со Брајовиќ: Црна Гора меѓу првите што ќе го потпише протоколот за пристап на Македонија во НАТО

Претседателот на Владата на Република Македонија Зоран Заев, денеска оствари средба со Претседателот на Собранието на Црна Гора, Иван Брајовиќ, кој е во официјална посета на нашата земја.

Во срдечна атмосфера на високи претставници на двете земји, премиерот Заев и претседателот на црногорското собрание Брајовиќ, во придружба на членовите на двете делегации, разговараа за актуелните прашања од интерес за двете земји и за идната соработка и меѓусебна поддршка која меѓу Република Македонија и Република Црна Гора е традиционално на високо ниво.

„Црна Гора, нејзините политички лидери и народот на земјата беа и останаа постојано со нас, со поддршка за процесите на затворање на последните отворени прашања со соседите, што ги отпочнавме заради откочување на евро-атлантските аспирации на нашата земја. Убедени сме дека Црна Гора и понатаму ќе биде наш пријател и сојузник во процесот на пристапување на нашата земја во НАТО, и земја партнер од која ќе се инспирираме од нивното искуство од преговорите со ЕУ“, рече премиерот Заев на средбата, и додаде дека и двете земји остануваат посветени на продлабочување на билатералните односи пред кои стои широк спектар на можности, особено во делот на економијата.