Измените на Кривичниот Закон можат да го спасат Латас од кривично гонење за „Тотал“

Со измени на Кривичниот Законик, кривичното дело сторено во 2016 година за кое е обвинет Драган Павловиќ Латас во случајот „Тотал“ може да застари, информираа од невладините организации од проектот „За правда“ на брифингот со новинари.

За делото во кое се гони обвинетиот Латас беше предвидено затворска казна од минимум четири години. Делото е сторено на 1 јануари 2008 до 15 март 2016 години, за даночно затајување за даночните години од 2008 до 2015, но со неодамнешните измени на законот, се додаде нов член, кој за делото за кое се гони Латас, предвидува помала казна од 6 месеци до 3 години затвор. На овој начин, доколку Латас се гони по новиот член, ќе му застари кривичниот прогон за периодот од 2008 до 2012 година, а ќе се гони само за период од 2013 до 2015 година.