Попис на населението, граѓаните инсистираат да фигурира етничката припадност

Освен политичките партии, графата за етничка определба ги засега и граѓаните. Повеќето од нив, кои беа анкетирани од ТВ21, се на мислење дека етничката припадност може да се тргне од листата за попис кога ќе се тргнат и уставните одредби според проценти.

Пописот не е целосен доколку се тргне графата која ја определува етничката припадност во Македонија. Проблем е идентитетот,  како ќе го одреди говорот на јазикот со 20%?  Каде ќе го најде тоа доколку во пописот нема дел за етничка припадност, велат граѓаните.

Во меѓувреме СДСМ се изјасни против фигурирањето на етничката припадност на граѓаните при пописот во 2020 година. ДУИ се уште без јасен став. А сите други партии, вклучително и ВМРО-ДПМНЕ како и албанските опозициски партии се ЗА да фигурира етничката припадност при пописот.

Репортер: Мевљудин Имери