Собранието го одложи воведувањето на Законот за пазари, пазарџиите бараат средба со Заев

Собранието го исвои одложувањето на примената на Законот за трговија на зелените пазари со 57 гласа „за“ и 12 „против“.Измените предвидуваат за три месеци да се одложи донесувањето на подзаконските акти, со што пазарџиите ќе се спасат од плаќање на лиценца од 60 евра до следната година.

Одлуката следува откако претходно изгласаните одредби предизвикаа гнев кај пазарџиите. Регистрацијата ќе започне да се применува од 1 јануари 2020 година.

Пазарџиите преку писмо побараа средба со премиерот Зоран Заев но засега не се знае дали ќе бидат повикани на разговор.