Në ADN-në e qenit bulldog fshihet sekreti i një sëmundje të rrallë njerëzore

Pamja e jashtme e qenit bulldog me turinj të varur, bisht të shpërdredhur dhe sytë të distancuar duket se ka vënë në mendime studiuesit.

Dhe një pamje e tillë mund të jetë një variant i veçantë gjenetik që mund të jetë i lidhur me një sëmundje të rralë njerëzore.

Një zbulim i tillë është realizuar nga Universiteti i Kalifornisë.

Kërkuesit morën në studim AND-në e më shumë se 100 qenve të racës bulldog.

Analiza tregoi se një mutacion në një gen të vetëm, i quajtur DVL2, ishte e zakonshme për të gjitha racave, dhe është përgjegjës për tiparet e fytyrës.

E njëjta familja e gjeneve, shpjegojnë autorët është baza e sindromës Robinow, një çrregullim i rrallë që ka disa simptoma, siç janë dëmtimet e shtyllës.

Studimi tregoi gjithashtu një mekanizëm molekular që mund të mbështeste disa nga simptomat e sëmundjes.

“Të kuptosh këtë mutacion, i cili është i zakonshëm te qentë, mund të ndihmojë për të kuptuar sindromin njerëzor, por që është shumë i rrallë, por me disa qindra raste të dokumentuara,” shpjeguan studiuesit.