Pozicionimi i duhur e fetusit për të bërë lindjen më të lehtë

Pozicionimi i duhur i fetusit është shumë i rëndësishëm për nënat në pritje, që po afrohen drejt datës së lindjes. Mund të keni dëgjuar se disa nëna kanë pasur lindje të vështirë sepse fëmija nuk ka qenë në pozicion të përshtatshëm. Kjo mund të ndodhë për shkak të shumë arsyeve si për shembull kur legeni i nënës është më i vogël se koka e foshnjës. Pozicionimi optimal i fetusit ndihmon në adresimin e këtyre shqetësimeve.

Pse është i rëndësishëm pozicionimi optimal i fetusit?

Nëse mund të punojmë rreth pozicionit të lindjes së foshnjës përpara fillimit të lindjes, lindja mund të jetë më e lehtë dhe mund të menaxhohet në mënyrë më efikase. Pozicioni ideal i lindjes së një fëmije është kur ka kokën poshtë dhe shpina e fëmijës ështe përballë barkut të nënës (pozicioni OA). Kjo do të lehtësojë një lëvizje më të rregullt të foshnjës në legenin tuaj. Foshnja mund të përkulet dhe të kthejë kokën dhe qafën duke mbështetur mjekrën në gjoks, duke lejuar që trupi të stimulojë qafën e mitrës së nënës për t’u hapur.

oa pozicion

Nga ana tjetër, pozicioni OP nuk është shumë i përshtatshëm për lindjen. Për shkak të ndryshimit të pozicionit, fëmija vendoset me bark përballë barkut të nënës. Lindja e mëvonshme mund të jetë intensive dhe më e dhimbshme, sepse fëmija e ka të vështirë të kapërcejë mjekrën në gjoks dhe të lëvizë drejt legenit. Kjo mund të shkaktojë lindje të vonuar.

Shumë foshnje OP lindin pas datës ose përmes operacionit cezarian për shkak të pozicionimit të pafavorshëm. Nëna gjithashtu duhet të durojë një dhimbje shpine të konsiderueshme gjatë lindjes. Gjithashtu, edhe kur fillojnë kontraktimet, mund të rezultojnë me shumë dhimbje.

op

Si të përcaktoni pozicionin e fëmijës?

Ka disa mënyra me të cilat mund të dini se në çfarë pozicioni po qëndron fëmija juaj. Në pozicionin OA,  shpina e foshnjës do të duket e qetë, e fortë dhe e rrumbullakosur në drejtim të një ane të stomakut, ndërsa në pozicionin  OP, stomaku do të duket më i sheshtë. Ju mund të ndjeni gjymtyrët e fëmijës drejt anës ballore dhe goditjet rreth qendrës së barkut, që është një tjetër tregues i pozicionit OP.

Si mund ta shmangni pozicionin OP?

Është fizika e thjeshtë – pjesa e trupit që është më e rëndë tenton të bjerë poshtë. Dhe në rastin e foshnjës, është shpina. Nëse jeni të përkulur përpara, ndërsa uleni në një karrige, shpina e foshnjës do të bjerë në drejtim të stomakut. Por nëse jeni duke qëndruar në një divan, atëherë kurrizi juaj ul pozicionin në krahasim me barkun, dhe fëmija gjithashtu ndryshon pozicionin në përputhje me rrethanat.

Mënyra më e mirë për të mbajtur trupin tuaj në ditët e shtatzanisë është të përpiqeni të qëndroni të palëvizshëm sa më shumë që të jetë e mundur, duke e mbajtur trungun tuaj pak të anuar. Squat është gjithashtu një ushtrim i dobishëm që mund të provoni.