Pse serbët përdorin tre gishtat dhe a lidhet kjo direkt me shqiptarët?

Në mjaft foto të shovinistëve serb në Kosovë, Bosnje dhe Kroaci janë fiksuar momente kur ata ngrenë lartë tre gishtat teksa vrasin dhe dëbojnë banorët lokalë. Por çfarë do të thotë realisht ky simbol?

Një variant i interpretimit të këtij simboli, sipas serbëve, është triniteti i shenjtë. Por një shpjegim i tillë duket paska mitologjik, pasi ky simbol ka fituar popullaritet mes serbëve vetëm gjatë luftërave në Ballkan.

Përdorimi i parë i popullarizuar i përshëndetjes me tre-gishtat (me gishta të ndara) ishte në vitin 1988, kur serbët e përdorur për të kundërshtuar shqiptarët, kroatët dhe sllovenët. Gjesti i tre gishtave është një simbol ekskluziv serb, i cili në vitet e fundit ka marrë ngjyrime të forta nacionaliste, pasi u përdor në masë nga forcat paramilitare serbe në luftë, fillimisht kundër myslimanëve.

Sot përshëndetja përdoret nga anëtarët dhe mbështetës të pothuajse të gjitha partive politike serbe në tubimet e tyre gjatë fushatave zgjedhore. Ajo mund të shihet në të gjitha llojet e demonstratave në rrugë dhe festime. Përshëndetja është përdorur shpesh nga tifozët dhe lojtarët kur festonin për fitoret e tyre.

Historiani Dragan Petroviq thekson se politikani që njihet si nacionalist Vuk Drashkoviç nuk ishte “autor” i përshëndetjes.

Vuk Drashkoviq, lideri i partisë politike Lëvizja për Ripërtëritje Serbe, është shprehur se ka qenë ai i pari që e ka sjellë këtë përshëndetje në vitin 1990 në takimin themelues të partisë, i frymëzuar nga piktura e Paja Jovanoviç.

Një teori e popullarizuar mbi origjinën e përshëndes është e bazuar dhe në mënyrën se si serbët ortodoksë kanë kryer shenjën e kryqit, me tre gishta të zgjatur që përfaqësojnë Trinitetin. Disa shpjegime e lidhin formën e gishtave dhe me numrin 6, i cili përsëritet tre herë.