SHBA godet Erdoganin: Fton qytetarët të mos vizitojnë Turqinë për shkak të …

Përmes një udhëzimi të posaçëm Departamenti amerikan i Shtetit u kërkon qytetarëve amerikanë të mos udhëtojnë në Turqi. DASH e rendit shtetin turk në kategorinë “3” të rrezikut, ndërsa disa zona afër kufijve të Sirisë dhe Irakut i klasifikojnë në kategorinë “4” të rrezikut.

Sipas kësaj direktive të udhëtimit amerikanët që synojnë të udhëtojnë në Turqi mund të jenë vik*tima të sul*meve terr*oriste dhe rrëm*bimeve por mund të mbahen ose bur*gosen si të dyshuar nga autoritetet turke.

DASH kujton se kohët e fundit qytetarët amerikanë u arre*stuan ose u bur*gosën pa ndonjë dëshmi apo aktakuzë.

Vëzhguesit diplomatikë theksojnë se kjo direktivë e re e udhëtimit është një tjetër hap drejt përkeqësimit të marrëdhënieve SHBA-Turqi.

Më konkretisht, direktiva e udhëtimit thotë:

“Qytetarëve të Shteteve të Bashkuara u kërkohet të rishikojnë udhëtimin në Turqi për shkak të terr*orizmit dhe arre*stimeve arbitrare”, duke paralajmëruar se “zona të caktuara janë në rrezik më të madh (4) në kufirin me Irakun dhe Sirinë”.

Përveç rreziqeve për ndonjë sulm terr*orist dhe rrë*mbim Ministria e Jashtme amerikane njofton se autoritetet turke kanë mbajtur qytetarë të SHBA-së për lidhje të dyshuara me organizatat terr*riste në bazë të pak ose aspak dëshmive dhe arsyet duket të jenë të motivuara politikisht.

SHBA paralajmëron qytetarët se “grupet terr*oriste vazhdojnë të planifikojnë sul*me të mundshme ndaj Turqisë. Terro*ristët mund të sul*mojnë me ose pa paralajmërim me shënjestër vendet turistike stacionet e transportit tregjet/qendrat tregtare objektet qeveritare lokale hotelet klubet etj.