Vendimi për masat mbrojtëse për pemët dhe perimet ka irrituar ministrin serb të Tregtisë

Vendimi i ministrit të Tregtisë dhe Industrisë së Kosovës, Bajram Hasani, për masat mbrojtëse për pemët dhe perimet ka ngjallur shumë reagime në vendet e rajonit.

Zëvendëskryeministri dhe ministri i Tregtisë së Serbisë, Rasim Ljajic, është shfaqur shumë i revoltuar pas vendimit të Qeverisë së Kosovës.

Ai ka thënë se së shpejti do të takohet me ministrat e Bosnjës dhe të Maqedonisë si dhe seancën e jashtëzakonshme të Komitetit të CEFTA-s, me rastin e vendimeve të fundit të siç i quan ai institucioneve të përkohshme në Prishtinë për të vendosur “masa mbrojtëse”, në formën e detyrave të 30 për qind në importet e llojeve të caktuara të frutave, perimeve dhe misrit.

Lajiq i tha Tanjugut se përveç takimit me homologët e tij nga Bosnja dhe Hercegovina dhe Maqedonia, ku ata do të zënë një pozicion të përbashkët dhe masat konkrete të propozuara, do të të kërkojnë për një seancë të jashtëzakonshme të Komitetit të CEFTA-s, duke pasur parasysh se vendimi i lartpërmendur i autoriteteve të Prishtinës është shkelje e drejtpërdrejt e marrëveshjes së CEFTA-s.

“Nga kjo masë që  vlen vetëm për fruta dhe perime (kastravec, domate, speca, lakër, spinaq, qepë, karrota, fasule, patate, shalqi, pjepër, mollë, dardhë, kumbull, qershi, qershi, luleshtrydhe, mjedër, ferrë) dhe misri, është shumë e sigurt se anëtarët e CEFTA-s do të pësojnë dëmin më të madh nga ky vendim”, ka thënë Ljajiq.

Ai ka shtuar se institucionet e Kosovës duhet të tregojnë qartë nëse ata ende duan të jenë pjesë e marrëveshjes së CEFTA-s ose nuk duan ta bëjnë këtë.

“Nuk ka anëtarë të CEFTA-s sipas të cilës autoritetet e Prishtinës nuk kanë futur të paktën një pengesë në Vankuver, dhe kjo vlen për të gjithë. Është e qartë se parimet e lëvizjes së lirë të mallrave dhe shërbimeve për autoritetet e Kosovës janë të vlefshme vetëm kur janë të përshtatshme për ta, një marrëdhënie e tillë është në kontrast me jo vetëm me idenë e një hapësire ekonomike të përbashkët në këtë pjesë të Evropës por edhe me vlerat themelore të ekonomisë moderne në botë.”, ka thënë ai.

Loading...